Enzym - živý dělník v našem těle.

  25. 01. 2020.

ENZYMY VE STRAVĚ - živí dělníci. Spoustu trávicích enzymů ale obsahuje strava samotná, respektive každá přírodní potravina (tepelně a chemicky neupravená). Problémem je, že enzymy, ale i např. vitamíny a další zdraví prospěšné látky se ničí teplotami vyššími než je 45 stupňů Celsia. Vědeckými studiemi bylo prokázáno, že lidé, kteří konzumují stravu převážně tepelně upravenou, nejenže ochudí svoje tělo o živiny, ale zatěžují organismus ztrátou přirozených enzymů ze stravy, takže takový organismus je pak odkázán jen na produkci svých vlastních trávicích enzymů. Pochopitelně pak musí vynakládat daleko větší úsilí na trávení takovéto potravy a navíc se dostává do stavu tzv. leukocytózy, kdy na převážně tepelně upravenou stravu reaguje aktivací vysokého množstvím bílých krvinek a chová se k tomuto jídlu vlastně jako k toxinu. tomuto jevu dá zabránit, pokud bude alespoň 51% přijaté stravy konzumována v syrovém stavu. konzumace nadpoloviční většiny stravy v syrovém stravu je rozumným řešením, kterým zajistíme našemu organismu příjem dostatečnéh o množství všech živin, obsažených v syrové stravě a také enzymů ze stravy, které spolu s trávicími enzymy našeho těla zajistí bezproblémové fungování trávicího traktu, vyhneme se pozdějším poruchám trávení a také civilizačním chorobám. (zdroj: dietologie.cz)

Příklady (nejen) potravin:

  • Syrové jablko: po pozření se okamžitě začne rozkládat pomocí vlastních enzymů.
  • Jablečný štrůdl: po pozření žaludek musí zjistit co v něm leží. Informaci předá slinivce, ta vyrobí potřebné enzymy aby mohl potravu přeměnit a předat k trávení.
  • Lékařský teploměr končí na 42°C. Vyšší teplota postupně ničí enzymy a člověk umírá. Bez enzymů to nejde.
  • Brambory (nastrouhejte), zrní nebo rýži pomelte. Přidejte trochu vody a lidských slin. Za půl hodiny tato směs začne být sladká. Proč? Způsobí to enzym ve slinách. Přeměňuje škrob na cukr - potřebnou energii pro lidské tělo.

Vyplatí se nastudovat si o potravě víc údajů , než se uvádí na její etiketě. Naopak na etiketě není údaj o poměru, kolik vaše tělo vydá energie na strávení a kolik energie z ní lidské tělo získá. (Podobná veličina jako účinnost motoru). Asi vám dochází že u syrových potravin díky enzymům bude poměr lepší. Ale obávám se, že u guláše se šesti knedlíky půjedete do mínusových hodnot.

 

 

 

 
KAROTKIN – dodavatel produktů ze Slovácka a Bílých Karpat - Česká republika
Miloš Gavala,  +420 773 103 008,   info@karotkin.cz
© 2011-2024 GAPROJEKTY