KYSLARKA, Sladkokyselá limonáda
Kyslarka je název našeho ovocného nápoje, dříve velmi oblíbeného, než jej vytlačily snadno dostupné průmyslově vyráběné slazené limonády. Tradiční výroba je namočení čerstvého ovoce do octa po dobu čtrnácti dnů a následně doslazení dle potřeby a chuti. Tento koncentrát se skladoval v chladné místnosti a při podávání se ředil vodou (ledem). Namíchání je jednoduché - ocet vyrobený z ovocné šťávy prostě smíchejte s čerstvě vylisovanou ovocnou šťávou. Základní směs je jeden díl octa, tři díly šťávy a tři díly vody. Tento poměr lze měnit dle kyselosti octa a sladkosti šťávy. Je to taktéž možnost pro bistra, cukrárny a provozovny čerstvých potravin, jak nabídnout zdravý, svěží a nový druh nápoje. Dává možnost experimentovat a kombinovat příchutě a následně dojít ke svému originálnímu receptu.
Podrobnější popis.1. Čerstně vylisovaná jablečná - ovocná šťáva. Vlastní výroba v odšťavňovači. Alternativou jsou kousky ococe ve šťávě.