KYSLARKA, Sladkokyselá limonáda

Kyslarka je název našeho ovocného nápoje, dříve velmi oblíbeného, než jej vytlačily snadno dostupné průmyslově vyráběné slazené limonády. Tradiční výroba je namočení čerstvého ovoce do octa po dobu čtrnácti dnů a následně doslazení dle potřeby a chuti. Tento koncentrát se skladoval v chladné místnosti a při podávání se ředil vodou (ledem). Namíchání je jednoduché - ocet vyrobený z ovocné šťávy prostě smíchejte s čerstvě vylisovanou ovocnou šťávou. Základní směs je jeden díl octa, tři díly šťávy a tři díly vody. Tento poměr lze měnit dle kyselosti octa a sladkosti šťávy. Je to taktéž možnost pro bistra, cukrárny a provozovny čerstvých potravin, jak nabídnout zdravý, svěží a nový druh nápoje. Čerstvá jablečná šťáva Dává možnost experimentovat a kombinovat příchutě a následně dojít ke svému originálnímu receptu.

Podrobnější popis.
1.   Čerstně vylisovaná jablečná - ovocná šťáva. Vlastní výroba v odšťavňovači. Alternativou jsou kousky ococe ve šťávě.
Nouzová alternativa je pasterovaná (neobsahuje enzymy) šťáva z prodejen.
2.   RAW ovocný ocet. Nefiltrovany a nepasterovaný. V ČR je povoleno míchat ovocné octy s kvasným lihovým octem a hotový výrobek označovat za " Ovocný (jablečný, vinný atd..) ocet." Tento ocet nedoporučejeme kvůli menšímu množství ovocné složky. Ale zkusit si to můžete.
3.   A konečně voda. Tady je možnost přidávat led, použít bublinky.

 

Acetobacter aceti Přejeme úspěchy při míchání vlastní verze Kyslarky. Sladké a kyselé se skvěle doplňují. Jděte vlastní cestou, je to jiné než zajít do obchodu a koupit si průmyslově vyráběný nápo. Vlastní pěstování rostlin a chov zvířat bylo a je neustálým " spojením člověka s přírodou. "
  29. 09. 2019
Použitá literatura: Sandor Ellix Katz, Síla přírodní fermentace.

zpět na aktuality

 

 
KAROTKIN – dodavatel produktů ze Slovácka a Bílých Karpat - Česká republika
Miloš Gavala,  +420 773 103 008,   info@karotkin.cz
© 2011-2024 GAPROJEKTY