Co je rýžový ocet?

  24. 08. 2023.

Rýžový ocet vyrábime v Ostrožské Nové Vsi pomalou metodou kvašení z fermentované rýže. Rýže se smíchá s druhem fermentačního enzymu a poté se nechá probíhat přirozený proces, trvající 12. měsíců, jehož výsledkem je ocet. Ocet je nejvíce rozšířený v asijských zemích, jako je Korea, Vietnam, Japonsko a Čína. Zatímco každá z těchto zemí má trochu jiné verze rýžového octa, základní složky jsou stejné. Rýžový ocet je méně kyselý než ocet lihový nebo ovocný, a proto se častěji používá v kulinářských aplikacích. Ačkoli si většina lidí pod pojmem rýžový ocet představí pouze vaření, poskytuje také řadu zdravotních výhod, jako je mimo jiné posílení imunity, regulace krevního tlaku, prevence infekcí a detoxikace těla.

Výhody rýžového octa pro zdraví

  • Péče o kůži : Tento ocet lze aplikovat přímo na pokožku , zvláště když je smíchán s esenciálním olejem z čajovníku . To může působit jako adstringens pro napnutí pokožky a předcházení některým infekcím a zároveň zklidňuje záněty a zlepšuje zářivost pokožky.
  • Zlepšuje imunitní systém: Tento typ octa je bohatý na určité aminokyseliny, které jsou zásadní pro funkci vašeho imunitního systému. Použitím tohoto octa, spíše než jiných běžných forem, můžete posílit svůj imunitní systém a snížit aktivitu volných radikálů.
  • Výzkum ukázal, že rýžový ocet může zpomalit ukládání cholesterolu v tepnách a krevních cévách, což vám pomůže vyhnout se srdečním onemocněním.
  • Podporuje trávení: Některé z aktivních složek, jako je kyselina octová, která se nachází v rýžovém octu, dokážou zklidnit zánět ve střevě a zároveň podporují normální pohyby střev.
  • Po staletí se rýžový ocet v Japonsku s oblibou používá jako tonikum na játra. Předpokládá se, že zvyšuje detoxikační účinky tohoto orgánu a zajišťuje jeho normální funkci.
  • Zvyšuje energetickou hladinu : V rýžovém octu jsou klíčové aminokyseliny a další aktivní složky, které mohou pomoci vašemu tělu bojovat s únavou a dát vašemu metabolismu impuls přesně tehdy, když to potřebujete. Použití tohoto octa jako dresinku na salát v polovině dne vám může pomoci dodat dodatečný impuls, který potřebujete na odpoledne.

Použití rýžového octa.

Rýžový ocet lze při vaření využít několika různými způsoby. Některé z nich jsou následující:
  • Použijte jej na smaženici.
  • Česnekový nakládaný ocet: 200 ml rýžového octa, 10 bulek starého česneku, 100 g cukru. Oloupaný česnek rozdrcený nebo nakrájený na plátky, ocet, přidaný cukr, dobře promíchat, namočit po 3 dnech 3 noci před použitím, pokaždé půl polévkové lžíce, 3krát denně.
  • Nakládaný arašídový ocet: rýžový ocet 5–10 ml, arašídy 10 semen. Večer namočte arašídy do octa, druhý den ráno jezte jak arašídy, tak ocet, nepřetržitě po dobu 10-15 dní. Používá se pro případy aterosklerózy, hypertenze, onemocnění koronárních tepen.
  • Zálivka na zeleninový salát: 3 lžičky octa a 2 lžičky cukru, míchejte, aby se cukr rozpustil, přidejte 1 lžičku filtrované vody, 1 lžičku hořčičného oleje, 1/4 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře.

Pokud jste do svého zdravotního režimu nepřidali rýžový ocet , přicházíte o přísadu bez kalorií, která je vysoce chutná a nabízí řadu dalších zdravotních výhod.

 

 

zpět na aktuality