Jak prospěšná je hořčice?
Než byla objevena a zušlechtěna její silná chuťová síla, byla hořčice považována za čistý léčivý produkt. Nyní ji odborníci pro výživu
potvrzují její příznivé vlastnosti a
doporučují ji zejména k tučným jídlům, jako je klobása, protože stimuluje trávení a činí těžká jídla stravitelnější.
Kořenitost stimuluje slinění a tvorbu žaludeční šťávy. Tajemství spočívá v hořčičných olejích, které mají protizánětlivé a
antibakteriální účinky a dokážou omezit růst některých
virů a plísní. Osvědčeným domácím lékem je hořčičná koupel jako koupel nohou, kterou lze snadno vyrobit z hořčičného prášku a vody teplé
maximálně na 42°C. To je prý velmi příjemné a pomáhá při nachlazení
a jiných onemocněních dýchacích cest, ale také při migrénách a poruchách spánku. Živiny, díky kterým je hořčice tak zdravá, jsou
především vitamín B3 (niacin).
To hraje důležitou roli v různých metabolických procesech v těle. Dále obsahuje vápník, draslík, hořčík, sodík a fosfor. Kalorická
bilance je také působivá, pouhých 86 kcal na 100 gramů.
Díky tomu je štíhlým vítězem grilovacího bufetu ve srovnání s jinými dipy, jako je kečup, majonéza nebo barbecue omáčka.
Česneková hořčice s bylinkami
Je-li hořčice vyrobena z kvalitních surovin, chemické konzervanty ani nepotřebuje. Antimikrobiální účinky totiž mají už samotná hořčičná
semínka,
resp. silice v nich obsažené, které současně odpovídají za palčivou chuť. Dalšími přírodními konzervanty jsou ocet a sůl, bez nichž se
hořčice neobejde.
Naši česnekovou hořčici vyrábíme ze semínek, které následně vylisujeme. Ze suchých pokrutin mícháme hořčici. Další produkty olej a
sedlinu využíváme při výrobě dresinku
Nahoru na přehled Přejít
do eshopu
Jablečná hořčice
Výstižnější a přesnější název zní: "Jablko třikrát jinak s bílou hořčicí." V jejím složení je běžné jablko, syrový jablečný mošt (ten
nahrazuje vodu) a jablečný ocet.
Výsledkem je kombinace pálivě ovocná chuť, doplněná sladkokyselou složkou fruktozy a octu.
S touto hořčicí dochutíte váš ovocný či zeleninový salát.
Nahoru na přehled Přejít
do eshopu
Zázvorová hořčice
Když smícháte rozemleté semena hořčice s vodou spustíte enzymatický proces. Výsledkem je výrazná štiplavost a ostrá chuť.
Ostrost zmírníme přidáním kyselé látky, která enzymatický proces zastaví. Zázvorová hořčice je často považována za jeden z nejunikátnějších a nejchutnějších výtvorů!
Tuto hořčici nejlépe vystihuje fúze protikladných chutí. Sladkost medu v kombinaci s pikantní chutí zázvoru a hořčice vytváří jedinečně senzační chuť.
Zázvorová hořčice je vynikající na grilovaném lososovi a kuřecím mase, v sendvičích, čerstvých farmářských zábalech, salátu coleslaw a bramborovém salátu, stejně jako jako dip k vaječným rolkám, jarním závitkům.
Sortiment - přehled
hořčice Karotenka
Pod tímto názvem se skrývá malý experiment. Při výrobě hořčice použijeme částečně čerstvou karotkovou šťavu místo vody. Vznikne tak
plnotučná hořčice
s beta – karotenem, který v syrovém stavu obsahuje vitamín A. Samotná karotka nemá výraznou chuť a jediným odlišným prvkem je její
oranžová barva. Nečekejte,
že tato hořčice má nìjaké léčebné účinky, prostě tímto výrobkem chceme spolupracovat s přírodou.
Sortiment - přehled
Valašská hořčice
Ze švestek se, mimo povidel a slivovice, dá vyrobit i tato pochoutka. Dejte si ji jako přílohu k masu nebo sýrùm.
A když budete dělat ovocný salát, hořčici rozmíchejte s trochou oleje a máte mírnì štiplavý ovocný dresink.
Jemná a sladká chuť švestek k tomu skvěle hodí. hořčice obsahuje jablečný ocet vlastní
výroby , a včelí med.
Tahle kombinace zkrátka chutná skvěle!. List výrobku
Nahoru na přehled Přejít
do eshopu
Plnotučná hořčice
Lokální výrobek. Pěstitelem hořčice je ZD Ostrožsko a jablečný ocet je vlastní výroby ze šťavy z tuzemských jablek. V naší malé
provozovně hořčici pomeleme a následně z ní vyrobíme pikantní přílohu.
Nejčastější využití speciálních hořčic je v kuchyni jako dochucovadlo k uzeninám, masům, do dresinků, majonéz, salátů, pomazánek,
studených i teplých omáček. Patří také mezi nezbytné doplňky grilovací sezóny.
Díky jablečnému octu má hořčice jinou - ovocnější příchuť.
Sortiment - přehled
Kremžská hořčice
Ať už si dáváte na talíř jakoukoli hořčici, její základ je vždy stejný: patří do nìj hořčičné semeno, sùl a ocet.
Samotné semeno pak určuje pálivost a chuť pochoutky.
Ze směsi semen černé a bílé hořčice se vyrábí kremžská hořčice, která se konzumuje jen v česku a v Rakousku.
Na celkové spotřebì má menší podíl, nepřibarvuje se vùbec a díky vyššímu procentu cukru je nasládlá. Semena černé hořčice jsou hruběji
drcená.
Klikvová hořčice
Klikva velkoplodá neboli americká brusinka se hodí jako příloha k hovězímu masu. Tahle kombinace zkrátka chutná skvěle!.
Obsahuje jablečný ocet vlastní výroby. Velmi snadno z ní vyrobíte přidáním oleje
za stálého míchání dresink na ovocné saláty.
Připravte si na oslavu nebo párty sýrový talíř s klikvovýn dresinkem.
List výrobku Sortiment - přehled